Het ras
Black Angus is wereldwijd één van de populairste runderrassen. Misschien zelfs wel het meest geliefde. Bij menig restaurant vindt u het vlees van dit ras terug op de kaart. Zeker de Angus burger heeft u vast weleens gegeten!. Dit is natuurlijk niet voor niets. Het zegt alles over de bijzondere kwaliteit van dit vlees en het ras.

Black Angus is de bekendste telg van het ras dat feitelijk de Aberdeen Angus heet. Een makkelijk dier met een rustig en betrouwbaar karakter. Het ras werd halverwege de negentiende eeuw in Schotland voortgebracht. De Aberdeen Angus is er in het rood (Red Angus), maar het overgrote deel is zwart (Black Angus). Op onze boerderij zijn de meeste dieren zwart maar er zijn ook een enkele rode Angus aanwezig.
De Black Angus heeft geen hoorns en is wat compacter gebouwd dan de meeste andere bekende vleesrassen. Van nature begrazen ze natuurgebieden en blijven dan de hele winter buiten, waar ze dan wel bijgevoerd worden. Ze eten vooral gras en kruiden. Door hun sobere eetgedrag leent dit ras zich bijzonder goed voor een boerderij als die van ons, waar de dieren vrij rond kunnen lopen en hun kostje bijeen scharrelen.
Alle dieren worden, als de weersomstandigheden het toelaten, geweid op de weides rondom de boerderij. In de praktijk komt het erop neer dat de dieren rond de 8 maanden in de wei en 4 maanden in de stal te vinden zijn.
De dieren krijgen op stal ingekuild gras van eigen bodem. Het jaar rond worden ze volledig grasgevoerd; ze krijgen dus geen andere producten zoals maïs, granen of krachtvoer. Afgezien van vitamines en mineralen is de volledige voeding te herleiden tot dat wat op het eigen bedrijf aanwezig is.
De moederdieren verblijven in de stal in ruime hokken, die volledig op stro staan. Moeder en kalf blijven bij elkaar, zolang het kalf door de moeder gezoogd wordt.